
Generalitati zahar
Zahărul și consumul de dulciuri în general induc o stare de bine, însă nu sunt benefice pentru sănătate, acestea putând declanșa afecțiuni destul de grave.
De cele mai multe ori, zahărul poate provoca alergii alimentare, atacă smalțul dinților, duce la instalarea carenței de crom din organism, provoacă somnolență, susține retenția de apă, mărește ficatul, slăbește sistemul imunitar.
Este dificil de eliminat zahărul din alimentație, însă putem micșora efectele negative ale acestuia.
Efectuarea glicemiei permite evaluarea statusului curent al metabolismului carbohidraților la pacienții diabetici în momentul recoltării probei de sânge. Spre deosebire de aceasta, determinarea hemoglobinei glicozilate oferă o estimare retrospectivă a statusului glicemic independentă de ritmul circadian, dietă și alte fluctuații tranzitorii ale concentrației glucozei în sânge (se corelează cu glicemia medie).
Persistența nivelurilor crescute ale glucozei serice poate cauza pe termen lung afectarea vaselor de sânge, a nervilor periferici, a diferitelor organe și poate conduce la alte condiții clinice, cum ar fi hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale și cardiopatia ischemică.